van Brienen Audiovisueel en meer

Veel gestelde vragen

Video kabels

Wat is een digitale kabel?

Waar voorheen ruis op de kabels kon ontstaan (analoge kabels) is dit nu niet meer mogelijk met het gebruik van digitale kabels. De digitale kabel is de plaatsvervanger voor de analoge kabel. Niet alleen de ruis kan niet meer ontstaan maar ook de beeldkwaliteit met het gebruik van een digitale kabel is vele malen beter dan met een analoge kabel. Bij alle nieuwe televisies en bij bijna alle nieuwe randapparatuur die ontwikkeld wordt, zit een digitale aansluiting. We kunnen er dus niet meer omheen. De digitale kabel is helemaal ingeburgerd. Om een overzicht te geven welke soorten digitale kabels er zijn, hebben we een selectie opgesteld van kabels die veel worden gebruikt.

Wat is HDMI?
avenmeer.nl HDMI

HDMI Kabel

HDMI kabel (Video & Audio)

HDMI kabel (Video & Audio)
HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. De HDMI kabel zorgt ervoor dat je elke willekeurig audio/video bron, bijvoorbeeld een dvd-speler, Blu-ray speler of een receiver kan aansluiten op een tv met een HDMI aansluiting. In de tijden van de videorecorder en dvd-speler was de SCART kabel de aansluiting tussen deze bronnen en de tv. De HDMI kabel is de vervanger van de SCART-kabel en is op bijna alle nieuwe lcd en plasma (En ook led) schermen terug te vinden. De SCART-kabel werd (en wordt nog steeds) gebruikt om analoge signalen van de bron naar de tv toe te sturen. Een HDMI kabel stuurt digitale signalen vanaf nieuwe bronnen, zoals Blu-ray spelers naar een tv. Door het digitaal overbrengen van signalen is de kans op ruis klein, wat dus het grote voordeel is van een HDMI kabel. Ook is de beeldoverbrenging van een HDMI kabel van veel hogere kwaliteit in vergelijking met een SCART-kabel, wat dus zorgt voor een betere beeldkwaliteit.

Er bestaan twee types HDMI kabels: Type A en Type B. Type A is de HDMI kabel met 19 draden, deze is voor thuisgebruik. Type B is de HDMI kabel met 29 draden. Deze HDMI kabel wordt gebruikt in de filmindustrie. In principe is het zo dat je geen langere HDMI kabels dan 5 meter zou moeten gebruiken om kwaliteitsverlies te voorkomen, maar er zijn tegenwoordig betere kwaliteit HDMI kabels die met gemak een lengte van 15 meter kunnen overbruggen, zonder kwaliteitsverlies. Alleen zijn deze kabels nog wel een de prijzige kant.

FAQ

 

 

Wat is DVI?
DVI kabel

DVI kabel

DVI kabel (alleen Video)

DVI staat voor Digital Visual Interface. Er zijn drie soorten DVI kabels: DVI-D, DVI-A en DVI-I.

De DVI-D kabel wordt gebruikt voor een directe digitale verbinding tussen de bron (PC, DVD speler) en ontvanger (beamer). Een digitale verbinding zorgt voor een sneller en hoogwaardiger beeld dan een analoge verbinding. Bij DVI-D wordt ervoor gezorgd dat de analoge conversie uitgeschakeld wordt en dit zorgt er weer voor dat de verbinding tussen bron en ontvanger wordt verbeterd. De DVI-A kabel wordt gebruikt om DVI-signalen te transporten naar een analoge ontvanger. Helaas zorgt het er wel voor dat enige kwaliteit verloren gaat door de digitaal naar analoog conversie, maar de DVI-A kabel zorgt toch voor een betere kwaliteit dan de standaard VGA Kabel (analoge kabel). De DVI-I kabel is een geïntegreerde kabel die zowel een digitaal naar digitaal signaal als een analoog naar analoog signaal doorstuurt. Het werkt echter niet met een digitaal naar analoog signaal of een analoog naar digitaal signaal.

FAQ

FAQ

 

Wat is een analoge kabel?


Analoge kabels

Wat is een analoge kabel?
Een analoge kabel werd voorheen gebruikt voor het aansluiten van een bron, bijvoorbeeld een videorecorder of een spelcomputer, op een tv. Hiervoor werd dan gebruik gemaakt van een SCART-kabel. Bij een analoge kabel is het mogelijk dat er ruis op de kabel kan ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de beeldkwaliteit verslechterd wordt. Het is dus noodzakelijk om een goede stevige kabel te kopen om ruis te voorkomen. Zorg er dus voor dat je geen low-budget analoge kabel koopt; bespaar niet op een analoge kabel. Bij digitale kabels is het niet noodzakelijk om een peper dure kabel te kopen. Het kwaliteitsverschil is vaak minimaal. Om een overzicht te geven welke soorten analoge kabels er zijn, hebben we een selectie opgesteld van kabels die veel worden gebruikt.

Wat is een SCART-kabel?

SCART-kabel (video en audio)

Een SCART-kabel wordt gebruikt voor het verbinden van audiovisuele apparaten. De SCART-kabel voorziet in analoge audio- en  videosignalen. Met de SCART-kabel wordt ervoor gezorgd dat externe apparatuur zoals videorecorders en dvd-spelers eenvoudig kunnen worden aangesloten op de televisie.

 FAQ

faq

Wat is een VGA-kabel?
wat is een vga kabel

VGA kabel

VGA-kabel (Alleen video)

VGA staat voor Video Graphics Array. VGA is een standaard voor het weergeven van beeld op een computermonitor of om het beeld van een computer weer te geven op een tv (oudere plasma en lcd schermen hebben daarom ook nog een VGA-aansluiting). De VGA-kabel heeft als nadeel dat het een analoge kabel is. Omdat de beeldschermen tegenwoordig allemaal digitaal zijn, wordt de VGA-kabel steeds minder gebruikt. Hierdoor is het omslachtig om de signalen analoog over te sturen.

Wat is een S-Video kabel?
s-video-kabel

s-video kabel

S-Video (Alleen video)

S-Video staat voor Separate Video. Dit is een norm om videosignalen te transporteren. S-Video wordt tegenwoordig veel gebruikt om je computer analoog aan te sluiten op de televisie (digitaal wordt het vaak gedaan met behulp van DVI of HDMI). Als de televisie niet beschikt over een S-Video aansluiting kan gebruik worden gemaakt van een verloopstekker naar SCART. Helaas neemt S-Video geen geluid mee en is het ook analoog. Hier moet dan wel nog een aparte kabel voor worden aangesloten. Je kan hiervoor een verloopstekker van mini-jack naar een rood-witte tulpstekker voor gebruiken.

Wat is een S-Video kabel?
s-video-kabel

s-video kabel

S-Video (Alleen video)

S-Video staat voor Separate Video. Dit is een norm om videosignalen te transporteren. S-Video wordt tegenwoordig veel gebruikt om je computer analoog aan te sluiten op de televisie (digitaal wordt het vaak gedaan met behulp van DVI of HDMI). Als de televisie niet beschikt over een S-Video aansluiting kan gebruik worden gemaakt van een verloopstekker naar SCART. Helaas neemt S-Video geen geluid mee en is het ook analoog. Hier moet dan wel nog een aparte kabel voor worden aangesloten. Je kan hiervoor een verloopstekker van mini-jack naar een rood-witte tulpstekker voor gebruiken.

Wat is een component kabel?
wat is een Component kabel

Component kabel

Component (Alleen video)

Een component-aansluiting/kabel is een van de betere toegepaste – analoge – video aansluitingen op diverse dvd-spelers en flatscreen tv’s. Via een component-kabel lopen 3 aparte beeld informatiestromen naar de tv. De kabel bevat alleen beeldinformatie, geen geluid. Hiervoor zou een aparte kabel richting de tv of receiver moeten lopen. Let wel; Component kan geen Full HD signalen doorsturen. Hiervoor moet een HDMI-kabel gebruikt worden.

wat is een Component kabel

Component kabels

 

Video oplossingen

Wat is narrowcasting?

Narrowcasting is het door middel van audiovisuele displays benaderen van een of meer specifieke doelgroepen, op een specifieke plaats en op specifieke momenten. De bedoeling is dat de content zo veel mogelijk op maat is gesneden voor de ontvanger.

Bij narrowcasting draait het er om de juiste boodschap, op het juiste moment, bij de juiste doelgroep over te brengen. Deze vorm van communicatie vindt men vooral in de retail, maar ook in de horeca, bij evenementen, banken en productiebedrijven. Narrowcasting werkt met audiovisuele displays (lcd, led of plasmaschermen) en op maat gesneden en steeds geactualiseerde content. Actualiseren gebeurt centraal door middel van breedband internetverbindingen

Waar wordt narrowcasting toegepast?

Narrowcasting komt vaak voor via Internet, maar dat hoeft niet. Commercials vertoond in winkels vallen ook onder narrowcasting. Een ander voorbeeld zijn de presentatieschermen in het openbaar vervoer. Deze vertonen afwisselend nieuws en commerciële boodschappen. Daarnaast worden digitale abri’s ook als narrowcasting gezien. Dit zijn digitale posters die per vestiging kunnen worden aangestuurd. De locaties waar men narrowcasting tegenkomt zijn erg verschillend. Vaak wordt voor locaties gekozen waar men staat te wachten, zoals bij liften, of waar wachtrijvorming ontstaat, zoals bij tankstations. Ook plekken waar men lang op één bepaalde plaats staat of zit zijn populair, bijvoorbeeld wachtruimtes in een ziekenhuis of tandartsenpraktijk. Tevens kan narrowcasting worden ingezet als wegbewijzering in bijvoorbeeld hotels

Wat zijn de mogelijkheden bij gebruik van narrowcasting?

De mogelijkheden van narrowcasting zijn erg groot. Zo kunnen er voorgeprogrammeerde presentaties worden gedraaid, kan er live tv worden uitgezonden, maar kunnen de presentaties ook aan databases worden gekoppeld zodat direct de laatste informatie, bijvoorbeeld aandelen of vertrektijden van vliegtuigen, wordt uitgezonden.

Wat betekent resolutie?

Resolutie is in de informatica en in de digitale beeldbewerking een term die wordt gebruikt om het aantal gebruikte pixels op bijvoorbeeld een beeldscherm te beschrijven. Hoe hoger dat aantal, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm.

Welke resoluties zijn er?

Overzicht van resoluties die u tegenkomt op projectoren en schermen
SVGA – 4:3 formaat (800 x 600)

De SVGA- 800 x 600 pixel – 4:3 formaat is geschikt voor de goedkopere Video-Projectoren en tevens ook voor presentaties. Hierbij moet u wel opletten dat de resolutie op 800 x 600 staat en dat de letters niet te klein worden. Hierdoor ziet het beeld er natuurlijk groot uit

Voor de homecinema gebruiker is deze resolutie alleen nuttig als het formaat van de projectie klein blijft en de kijkafstand groot is. Voor hoog kwaliteit homecinema beeld adviseren wij om minstens een 16:9 WXGA resolutie te kiezen.

XGA – 4:3 formaat (1024 x 768)

Op dit moment is dit formaat het meest voorkomen grote voor de zakelijk Video-Projectoren, bijna elke computer ondersteunt dit formaat en de projectie is mooi helder. Voor een standaard Video-Projector is dit formaat de beste keus. Voor homecinema geeft deze resolutie een veel mooiere projectie als de SVGA resolutie maar nu HDTV (16:9) er is, is dit niet de beste keuze.

SXGA – 5:4 formaat (1280 x 1024)

Voor extreem groot beeld of voor speciaal software is SXGA -1280 x 1024 – 5:4 formaat de juiste keus, er staat daarentegen wel tegen over dat deze grote ook met hogere kosten gepaard zullen gaan. Als u toch voor de SXGA (1280 x 1024) kiest, dan is de keuze uit geschikte projectoren minder groot als bij andere formaten.

SXGA – 4:3 formaat (1400 x 1050)

Veel nieuwere Videoprojectoren ondersteunen deze resolutie. Dit formaat geeft de echte 4:3 resolutie weer en is dus uitermate geschikt voor wie hoge kwaliteit erg belangrijk vindt. Als het gaat om professionele presentaties, hoogwaardige homecinema of beeldpresentaties, dan zit u goed. Het aanbod aan beschikbare projectoren is helaas klein.

UXGA – 4:3 formaat (1600 x 1200)

Een kenmerkende resolutie die dezelfde prijs heeft. Voor sommige presentaties kan het high-end bereik erg nuttig zijn

WVGA, WSVGA 16:9 formaat (854 x 480 of 1024 x 576)

Prima begin resolutie voor homecinema. De WVGA, WSVGA -854 x 480 of 1024 x 576- 16:9 formaat biedt een echt bioscoop gevoel aan, alleen is het nog geen HD kwaliteit.

WXGA 16:9 formaat (1280 x 720, 1280 x 768 of 1280 x 800)

Vanaf deze resolutie mag een beamer HD-Ready genoemd worden. Deze resolutie is momenteel prima geschikt voor een videoprojector.

HDTV-Full HD 16:9 formaat (1920 x 1080)

De echte HDTV resolutie is voor de High-end homecinema beamer. Alleen de HDTV-Full HD 1920 x 1080 16:9 formaat kan de kwaliteit van het HDTV signaal volledig weergeven. Voor de fanatieke home cinema gebruiker is ´FULL-HD´ een must, vanwege de zeer hoge kwaliteit aan beeld.

Wat betekent Ansi Lumen?

De lichtopbrengst van de projector wordt gemeten in Ansi Lumen, Ansi staat voor “American National Standard Institute” , dit instituut heeft de Lumen meting gestandaardiseerd en wordt wereldwijd door de meeste fabrikanten van projectoren gehanteerd. Hoe hoger het aantal Ansi Lumen hoe helderder en scherper het beeld is.

Beamers en projectoren

Wat is een educatieve beamer?

Om aan de behoeften van onderwijzers te voldoen, heeft Hitachi een reeks projectoren met veel functies en eenvoudige bediening ontwikkeld. Of u nu aan scholen, beroepsscholen of universiteiten moet presenteren, er is een model dat aan uw behoeften voldoet.

Wat is een short-throw beamer?

Short-throw projectoren maken dankzij hun speciale lens of spiegel een groot beeld op een korte afstand mogelijk. Wanneer er een reguliere beamer gebruikt wordt bij presentaties is de kans zeer groot dat de spreker meer dan eens in het beeld van de beamer staat en er dus een gedeelte van het beeld weg valt.

Dit is precies de reden waarom de short-throw beamers ontwikkelt zijn. Een short-throw beamer hangt of staat slechts een aantal centimeters van het projectiescherm, het whiteboard of van de muur af, waarop u wilt projecteren. Dit maakt short-throw beamers zeer geschikt voor presentaties en educatieve doeleinden.

Wat is een DLP projector?

De aanduiding DLP verwijst naar de techniek die wordt gebruikt om een
projectie tot stand te brengen.

DLP staat voor Digital Light Processing en is een door Texas Instruments uitgebrachte techniek. Heel simpel gezegd werkt het met heel veel, tot wel 1,3 miljoen kleine spiegeltjes (pixels), die kunnen kantelen. Ze kunnen naar het
licht toe kantelen en zo het licht weerkaatsen of ze kunnen van het licht afkantelen waardoor er geen licht wordt door gelaten.

Om kleur weer te kunnen geven wordt er gebruik gemaakt van een snel draaiend transparantwieltje met daarop de primaire kleuren (rood, groen en blauw). Door hier op het juiste moment lichtstraaltjes door te spiegelen wordt er kleur verkregen. Een demo van deze techniek is te vinden op https://www.dlp.com.

Een DLP-projector werkt op basis van een digital micromirror device: een chip met honderdduizenden microscopisch kleine spiegeltjes. Elk spiegeltje komt overeen met een beeldpunt en klapt soms meer dan duizenden keren per seconde omhoog of omlaag en weerkaatst daardoor wel of niet het licht van de projectorlamp. Tussen de lamp en de spiegels bevindt zich een ronddraaiend wiel dat is opgebouwd uit de kleuren rood, groen en blauw. Wanneer de lichtpunten bijvoorbeeld door het blauwe segment van het wiel schijnen, wordt een blauw beeld uitgezonden,
enzovoort. Zo worden achter elkaar en met een enorm hoge snelheid steeds drie aparte beelden geprojecteerd die in de hersenen samensmelten tot een kleurenbeeld.

Vanwege het hoge contrast maken digitale bioscopen gebruik van DLP-technologie. Een nadeel is het regenboog effect dat ontstaat door de afzonderlijk geprojecteerde beelden. Vooral bij heldere objecten (en witte ondertitels) zie je de randen in de kleuren rood-groen-blauw: de regenboog. Door het verhogen van de rotatiesnelheid van het kleurenwiel of door meerdere RGB-segmenten op het wiel te plaatsen, kan dit effect grotendeels worden
verholpen.

Wat zijn de voordelen van DLP projectoren tegenover LCD projectoren?

– Bij DLP is het raster om de pixels veel minder zichtbaar, doordat de pixels dichter bij elkaar geplaatst kunnen worden;
– Met DLP kunnen veel hogere contrastwaarden verkregen worden;
– DLP chips hebben een veel langere levensduur;
– DLP projectoren zijn over het algemeen veel kleiner                                                                                                                  – Bij mobiel gebruik is een DLP beamer aan te raden.

Wat zijn de nadelen van DLP projectoren tegenover LCD projectoren?

– Het regenboog-effect: bij snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond krijg je het zgn. regenboog-effect, wat zich vertaald in een kleurenwaas die zich achter het lichte object aan beweegt. Nieuwere DLP projectoren werken met kleurenwielen die sneller draaien en over meer kleuren beschikken, waardoor het regenboog-effect geminimaliseerd wordt; – DLP projectoren zijn hoger geprijsd; (bij vergelijking met dezelfde specificaties uiteraard) – DLP ANSI Lumen lijken voor het oog minder dan LCD ANSI Lumen.

Wat is een LCD projector?

LCD betekent Liquid Chrystal Display

Bij een 3LCD-projector wordt het beeld gemaakt in de projector. Een minuscuul klein kleurenbeeldje wordt uitvergroot en geprojecteerd door een lens. Daartoe wordt allereerst het witte licht gescheiden door drie dichromatische spiegeltjes die elk slechts een kleur doorlaten en de andere twee kleuren tegenhouden. De doorgelaten kleuren vallen elk op een eigen LCD-paneel. De blauwe op de blauwe, de rode op de rode, enzovoort. Op elk LCD-paneel (van 2 x 1 cm) zitten evenveel beeldpunten als de resolutie van de projector. De afzonderlijke kleurenbeelden worden verzameld in een prisma en door de lens geprojecteerd in de ruimte.

Over het algemeen zijn bij LCD-beamers de kleuren helderder, scherper en natuurlijker. Een nadeel is de zichtbare rastervorming. Tot voor kort was ook het contrast een nadeel, maar dat is door recente ontwikkelingen flink
opgeschroefd en behaalt tegenwoordig een contrastwaarde van 10.000:1.

Beide technologieen ontwikkelen zich momenteel razendsnel. De verwachting is dat LCD-beamers door recente innovaties weer aan terrein zullen winnen. Een ratrace waar vooral de consument als winnaar uit zal komen. Was in de afgelopen vijftien jaar vooral de lichtopbrengst het punt van aandacht, door de komst van HDTV krijgt nu ook de beeldkwaliteit een nieuwe impuls. Ook de lampen worden steeds beter, met als grote belofte de led-lamp die straks een rol kan spelen bij een kleiner formaat. En over formaat gesproken, kijk niet gek op als er
dadelijk een mobiele telefoon te koop is met een geïntegreerde laserbeamer.

Wat zijn de voordelen van LCD projectoren tegenover DLP projectoren?

– Het regenboog-effect
– LCD projectoren zijn goedkoper; (bij vergelijking met dezelfde specificaties uiteraard)
– LCD ANSI Lumen lijken voor het oog meer dan DLP ANSI Lumen.

Wat zijn de nadelen van LCD projectoren tegenover DLP projectoren?

– Bij LCD is het raster om de pixels veel meer zichtbaar; – LCD projectoren hebben een lagere contrastwaarde; – LCD panelen hebben een veel kortere levensduur; – LCD projectoren zijn over het algemeen minder klein. – LCD projectoren hebben een gevoeligere techniek. – Waar gerookt wordt, wordt LCD snel vies, door de teer uit de sigaretten komt er een laagje op de kristallen, wat op den duur tot wazig beeld gaat leiden.

Wat is de levensduur van een beamerlamp?

De levensduur van een beamerlamp is per beamer verschillend en hangt af van diverse factoren. De lamp in een beamer heeft een beperkte levensduur die in branduren wordt uitgedrukt.  Dit kan uiteenlopen van 1000 tot wel 4000 branduren. Je mag er vanuit gaan dat de meeste beamerlampen minimaal 2000 uur meegaan in de normale stand, maar er zijn dus ook fabrikanten die lampen inbouwen met een langere levensduur, dit is vaak afhankelijk van het segment van de beamer.

Zo kan een beamer met 15.000 ansi lumen lichtopbrengst een lamp gebruiken met een minder lange levensduur dan een beamer van 3.000 ansi lumen. Ook het gebruik van de spaarstand (eco-modus) kan de levensduur positief beïnvloeden.

Hoe verleng ik de levensduur van mijn beamerlamp?

De levensduur van de lamp wordt ook sterk beïnvloed door de manier waarop u met de beamer omgaat. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk voor de beamerlamp, dat u de beamer na gebruik goed laat afkoelen. Bij het uitschakelen van de beamerlamp blijft de ventilator nog enige tijd nadraaien, dit gebeurt tot de beamerlamp voldoende is afgekoeld. Pas als de ventilator is gestopt kunt u de schakelaar uitzetten en de stroom eraf halen. Bij het juiste gebruik van de beamer en de beamerlamp verlengt u de levensduur van de beamerlamp.

Hoe berekent u de ideale afstand tussen uw beamer en het projectiescherm?

Om de juiste afstand te bepalen van de beamer naar een projectiescherm, dient u de juiste verhoudingen in te vullen in de handige projectie afstand calculator. Voor het berekenen van deze juiste afstand zijn namelijk wat gegevens nodig, zoals de grootte van het projectiescherm en zo ook de beeldverhouding van de beamer en van het projectiescherm.

Via onderstaande links kunt u zelf de juiste projectie afstand berekenen door het gebruik van een lenscalculator

Alle merken

Projectie afstand calculator

BenQ beamers / projectoren BenQ projectie afstand calculator

Canon beamers / projectoren

Canon projectie afstand calculator

Casio beamers / projectoren

Casio projectie afstand calculator

Epson beamers / projectoren

Epson projectie afstand calculator

Hitachi beamers / projectoren

Hitachi projectie afstand calculator

Infocus beamers / projectoren

Infocus projectie afstand calculator

Mitsubishi beamers / projectoren

Mitsubishi projectie afstand calculator

Optoma beamers / projectoren 

Optoma projectie afstand calculator

Vivitek beamers / projectoren

Vivitek projectie afstand calculator

 

Van Brienen Audiovisueel avenmeer.nl

Beste lezer,

Ik hoop dat onze veel gestelde vragen sectie u verder kan helpen met antwoorden op u eventuele vragen. De wereld van digitalisering is niet voor iedereen even duidelijk. Laat ons de vertaling voor u maken zodat u het goed begrijpt. Mocht u vraag er niet tussen staan neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Jeroen van Brienen

Directeur, van Brienen Audiovisueel en meer